Ekstruusion kuvaus

Yksi käyttämistämme menetelmistä on ekstruusio. Elintarviketeollisuudessa ensimmäiset ekstruuderit otettin käyttöön noin 60 vuotta sitten. Menetelmää käytetään yleisesti esimerkiksi makaronin ja murojen valmistuksessa. Ekstruusiossa jauhon rakennetta muutetaan paineessa ja useimmiten yli 100 C:n lämpötilassa siten, että vähän kostutettu massa puserretaan suuttimen lävitse. Muutos on nopea, jolloin vitamiinit säilyvät paremmin kuin useimmissa keittomenetelmissä.

Ekstruusion etuja ovat:

 • Parantaa ja nopeuttaa veden sitomista
 • Parantaa makua ja tuoksua
 • Parantaa hygieniaa ja säilyvyyttä
 • Kustannustehokas

Jauhoja teollisuuden käyttöön

 

Yrityksellämme on pitkät perinteet teollisuuden käyttöön soveltuvien jauhojen valmistuksessa. Olemme erikoistuneet jauhojen ekstruusiokäsittelyyn. Ekstruusio kypsentää nopeasti jauhot ja pienentää huomattavasti jauhojen entsyymi- ja mikrobipitoisuuksia. Kaurajauhoja käytetään erilaisten tuotteiden perusraaka-aineena sekä tuomaan lisäarvoa erityisten kauralle tyypillisten ominaisuuksiensa takia. Kosteuttavien vaikutustensa lisäksi kauralla on mm. tulehdusta  ja kutinaa rauhoittava ominaisuuksia.

Hienoksi jauhettu kaurajauho soveltuu erinomaisesti esimerkiksi kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin. Tehtaamme on läpäissyt suuren kansainvälisen kosmetiikkamerkin tiukan auditointiseulan ja tuotteemme on todettu soveltuviksi käytetttäväksi kosmetiikan valmistukseen.

 

Kaurajauhon edut kosmetiikan valmistuksessa

Kosmetikkateollisuuden käyttöön suunniteltuja kaurajauhoja voidaan käyttää mm.

Kauratärkkelyksen avulla voidaan luoda tiksotropisia, eli korkean lepojähmeyden omaavia tuotteita. Tuote, jossa on korkea lepojähmeys, notkistuu sekoitatteassa ja jähmettyy itsekseen aineen seisoessa häiritsemättä. Kauratärkkelyksellä on korkea myös lipidipitoisuus ja pieni raekoko, joiden takia sillä on monia käyttökohteita esim. lääke- ja paperiteollisuudessa.

Ekstruoidut leseet

Valmistamme ekstruoitua jauhemaista vehnä-, ohra-, ruis- ja kauralesettä. Ekstruusio kypsentää nopeasti leseet ja pienentää huomattavasti leseiden entsyymi- ja mikrobipitoisuuksia. Siksi ne ovat monikäyttöisiä. Ekstruoimalla kypsennämme kustannustehokkaasti paljon liukoista ravintokuitua sisältävät ruis- ja kauraleseen. Useissa muissa keittomenetelmissä niiden viskositeetti nousee suureksi ja kuivaaminen tulee kalliiksi.

 

Ekstruoidut leseet antavat tuotteille:

– Suuren ja nopean vedensidonnan
– Helppokäyttöisyyden
– Paljon maistuvaa, luonollista ja säilyvää ravintokuitua
 

Ekstruoituja leseitä voidaan käyttää sekä kuivissa että vettä sisältävissä sovelluksissa. Ekstruoidut leseet soveltuvat hyvin mm.

 • Leivontaan
 • Einestuotteisiin
 • Välipalatuotteisiin
 
Ekstruoidut leseet pakataan 20 kilon pikkusäkkeihin, 600 kilon suursäkkeihin tai kuluttajapahvikoteloon. Leseet säilytetään viileässä ja kuivassa paikassa suojassa auringon ja UV-valolta.

Ekstruoidut jauhot

Valmistamme ekstruoituja täysjyväjauhoja, jotka vehnäjauhoa lukuunottamatta on kokonaan ekstruoitu. Haluamme, että täysjyvävehnäjauhon (sekoitus) gluteeni toimii normaalisti. Ekstruoimalla kypsennämme jauhot nopeasti ja kustannustehokkasti. Ne ovat myös monikäyttöisiä.

Ekstruusio antaa tuotteille:

– Suuren ja nopean vedensidonnan

– Helppokäyttöisyyden

– Grahamjauhoa muistuttavan toimivan täysjyvävehnäjauhon

 

Täysjyvävehnäjauhon (sekoitus) sisältämä gluteeni toimii normaalisti. Täysjyvävehnäjauhoa voidaan käyttää kuten grahamjauhoa, kun huomioidaan sen suuri vedensidonta. Leivonnassa se mahdollistaa pitkät lepoajat. Muita ekstruoituja täysjyväjauhoja voidaan käyttää luonnollisina nopeina vedensitojina. Ekstruoidut jauhot soveltuvat mm.

 • Leivontaan
 • Eineksiin, puolivalmisteisiin ja valmisruokiin (esim. hampurilaiset ja pizzapohjat)
 • Välipalatuotteisiin
 • Nestemäisiin tuotteisiin

Taivalkosken Myllyn ekstruoidut jauhot parantavat tuotteen rakennetta, antavat tuotteelle makua ja pidentävät säilyvyyttä. Lisäksi niiden avulla on mahdollista pienentää tuotteen kustannuksia.

 

 Ekstruoidut jauhot pakataan 20 kilon pikkusäkkiin, 600 kilon suursäkkiin tai kuluttajapahvikoteloon. Jauhot säilytetään viileässä ja kuivassa paikassa suojassa auringon ja UV-valolta.