Uusien yhdisteiden löytyminen valottaa täysjyväviljan terveyshyötyjä

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa löydettiin uusia yhdisteitä, . Runsas täysjyväviljojen käyttö nosti betaiiniyhdisteiden määrää elimistössä, jonka puolestaan todettiin parantavan muun muassa sokeriaineenvaihduntaa. Tulokset tuovat lisätietoa siitä, miten täysjyväpitoinen ruokavalio vaikuttaa solutasolla, ja voivat tulevaisuudessa auttaa kehittämään entistä terveellisempiä elintarvikkeita.
Täysjyväviljat ovat yksi terveellisimmistä ruoka-aineryhmistä. Niiden runsaan käytön tiedetään suojaavan esimerkiksi tyypin 2 diabetekselta sekä sydän- ja verisuonitaudeilta.
Tutkimuksessa havaittiin, että täysjyväpitoinen ruokavalio nosti aminohapoista muodostuvien betaiinien määrää. Betaiiniyhdisteiden määrän lisääntyessä myös sokeriaineenvaihdunta parani.
Uusien täysjyväviljaan liittyvien yhdisteiden löytyminen lisää merkittävästi ymmärrystä siitä, miksi täysjyvää sisältävät ruoka-aineet ovat terveydelle hyväksi.

Tulokset julkaistiin Scientific reports– ja The American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdissä.